torek, 14. januar 2014

Vietnam je vredno obiskati čim prej


Vietnam je država, ki leži v Aziji. Malo ljudi ve, da je bil Vietnam francoska kolonija vse do 2. septembra 1945, ko je Vietnam razglasil neodvisnost. Danes je politično gledano Vietnam socialistična republika. Večina sveta na žalost pozna Vietnam po vojni, v kateri so se spopadle vietnamske in ameriške sile. Tisto obdobje je državo močno opustošilo, te učinke je seveda čutiti še danes, vendar pa je potrebno posebej poudariti, da je Vietnam v zadnjih 15 letih doživel skokovit napredek. Še pred 20 leti je bil skoraj celoten Vietnam samo kmetijska država s plantažami riža, danes pa se je predvsem mestno življenje tam precej razvilo. Prav zaradi tega je Vietnam tako priljubljena turistična destinacija. Na eni strani imamo popolnoma neokrnjeno naravo, na drugi strani pa visoko razvita mestna središča.

Če so se po teh mestnih središčih pred leti vozili s konjskimi vpregami, pa se danes vozijo prestižni avtomobili zahodnih znamk. Azijska kultura je pustila močan pečat tudi v Vietnamu. Iz vidika religije je prevladujoča posebna oblika budizma, ki ji pravijo Tam Giao. Ta izraz pomeni trojna vera. Dejansko gre za religijo, ki je sestavljena, oziroma izvira iz več drugih religij. Tako je ta oblika budizma sestavljena iz konfucionizma, taoizma in animizma. Vietnam je sicer religiozno precej raznolik. V tej državi sobivajo še muslimani in kristjani. Vietnam je turistično precej razvita država, saj velik delež prihodkov, ki ljudem zagotavljajo življenje prihaja iz tega naslova.

V zadnjem času pa se je razvil tudi tako imenovani nakupovalni turizem. Takšna oblika turizma je smiselna takrat, kadar turisti prihajajo iz držav z višjim BDP na prebivalca. Ker imajo tako višjo kupno moč lahko kupujejo izdelke po bistveno nižjih cenah. Vietnam slovi po spretnih šiviljah, ki vam po naročilu izdelajo prekrasne obleke, vi pa boste zanje odšteli le nekaj deset evrov, tako da je tudi ta vidik vreden premisleka.

O potovanjih v Vietnam si preberite tukaj

Ni komentarjev: