sreda, 1. maj 2013

Žaluzije in njihova večnamenska uporabnost


Žaluzije spadajo med tisi tip senčila, ki se prilagaja prostoru s svojim fleksibilnim načinom uporabe. Osnovni sestavni del, iz katerega so zgrajene žaluzije, so lamele, ki so postavljene v vodoravni obliki. Lamele se vrtijo okrog svoje osi, kar pomeni, da omogočajo žaluzije popolno prilagodljivost zatemnitve. Uporabnik lahko prostor popolnoma zatemni, ali pa se delno zatemni, tako da ustvari sebi primerno atmosfero v prostoru. Kdor torej želi, da je ambient in atmosfera prostora popolno usklajeno s svojim trenutnim razpoloženjem, mora kot svoje senčilo brez dvoma izbrati žaluzije. Svetloba je eden izmed ključnih faktorjev, ki vplivajo na razpoloženje človeka. Delovno okolje zahteva jasno in bistro svetlobo, okolje namenjeno počitku pa primerno zatemnitev. Pa tudi v času, ko se človek le sprošča, mora uravnati svetlobo na nivo, ki mu v tistem trenutku ugaja.

Žaluzije se takšne, ki so namenjene zunanji ali pa notranji montaži. Tiste, ki se montirajo znotraj, so običajno nekoliko olj ugodne, saj ne potrebujejo dodatnih zaščitnih materialov in sistemov pred zunanjimi vplivi. Lamele a zunanje žaluzije morajo biti precej bolj robustne kot tiste, ki so namenjene notranji uporabi.

Med ključne lastnosti, ki jih imajo žaluzije spada tudi odlična UV zaščita, ki skrbi za to, da se ne uničujejo dragoceni kosi pohištva in druge notranje opreme. Posebej pa lahko izpostavimo še to, da so žaluzije tudi odličen pripomoček za toplotno izolacijo. Zlasti v poletnem času, ko pripeka sonce, lahko žaluzije pomagajo pri odboju sončne svetlobe. Zaradi tega se zmanjša poraba energije za klimatske naprave, kar zniža skupne mesečne življenjske stroške na precej nižji nivo.

Ni komentarjev: