torek, 9. julij 2013

Šolski nahrbtniki in njihova večnamenska uporaba


Šolski nahrbtniki morajo zagotavljati najvišjo možno stopnjo varnosti. Mnogi starši pogostokrat zanemarjajo vidik varnosti, ki ga predstavlja otrokova udeležba v prometu. Gledano iz ozadja predstavljajo šolski nahrbtniki veliko površino vidnega polja, ki ga lahko udeleženci v prometu opazijo. Prav zato je izjemno pomembno, da so šolski nahrbtniki opremljeni s svetlobnimi signali ali kot temu pogovorno rečemo z mačjimi očmi. Tudi šolski nahrbtniki predstavljajo pomemben faktor pri povečevanju vidljivosti otroka, ko se ta nahaja v prometu, ko koraka peš ali pa ko se prevaža s kolesom.

Takoj za tem pomembnim varnostnim vidikom pa je potrebno upoštevati še zagotavljanje optimalnih pogojev zaščite otroške hrbtenice. Kakovostni šolski nahrbtniki imajo prilagojena hrbtišča, ki so primerno učvrščena. Pri številu pasov velja upoštevati pravilo, da več kot jih je, boljše je. Stabilizacijo torbe in s tem izboljšanje drže telesa lahko dosežemo, če otroka naučimo, da morajo biti šolski nahrbtniki privezani tudi prek pasu. Skupaj z oporo, ki teče čez ramena, je ta takšen način dosežena optimalna stabilnost nahrbtnika in tudi samo breme, ki se nahaja v njem, je bolje razporejeno po telesu. Šolski nahrbtniki so izhodiščno sicer namenjeni prenašanju šolskih potrebščin v šolo, vendar pa jih mnogi otroci uporabljajo tudi za druge dejavnosti, kot so izleti in razni športni dnevi. Zato je pomembno, da so šolski nahrbtniki izbrani z mislijo na to, kje vse bodo uporabljeni.

Nekateri šolski nahrbtniki so danes opremljeni tudi s kolesci in držalom. Takšen sistem je namenjen zmanjševanju obremenitve otroške hrbtenice, kar pride v poštev zlasti takrat, ko ima otrok na šolskem urniku veliko število predmetov, na katere mora prinesti veliko šolskih potrebščin. Tisti šolski nahrbtniki, ki ponujajo takšen sistem, so preprosti za uporabo, kar pomeni, da ni potrebno dodatno sestavljanje in razstavljanja. Seveda pa ponujajo tudi možnost, da se nosijo prek hrbta, tako kot ostali običajni šolski nahrbtniki, ki niso opremljeni so kolesci.

Več informacij najdete tukaj

Ni komentarjev: