torek, 11. februar 2014

Kako nam pomagajo omega 3 maščobne kisline

Če se danes ozremo po medijskem prostoru lahko vidimo, da je propagande prehranskih dodatkov veliko, vendar le malo te propagande sloni na tako velikem številu znanstvenih študij kot omega 3 maščobne kisline. V zadnjih treh desetletjih so znanstveniki po različnih neodvisnih institucijah raziskovali, kakšen je vpliv omega 3 maščobnih kislin na telo, in večina je prišla do podobnih ugotovitev, ki jih lahko strnimo v stavek: omega 3 maščobne kisline so pravi vir zdravja, ki mu le malo katera snov lahko sledi po tem, koliko porabnik plača za učinek, ki ga dobi z zaužitjem.

Vendar poglejmo najprej nekaj osnov, kaj omega 3 sploh so. Iz vidika delovanja človeškega telesa ločimo esencialne maščobe od neesencialnih. Esencialne so tiste maščobe, ki jih človeško telo samo ne zmore proizvesti. V naravni obstaja veliko živalski vrst, ki lahko same ustvarjajo maščobne kisline, ki jih ljudje ne moremo, ena izmed teh je prav omega 3. Čeprav je človek ne more sam sintetizirati, pa so omega 3 nujno potrebne za življenje, predvsem za nemoteno delovanje možganov in drugih organov. Ker se je kvaliteta sodobne hrane močno poslabšala, ljudje v povprečju vnesemo zelo malo omega 3 maščobnih kislin. Te so prisotne predvsem v mastnih ribah, kot so losos, v jajcih in algah. Vendar tudi ta hrana, če jo kupimo, nima več toliko omega 3 maščobnih kislin, kot v preteklosti, saj tudi krmila, s katerimi hranimo živali, niso tako kvalitetna.


 Zaradi tega so prehranski dodatki za pokrivanje potreb po omega 3 maščobnih kislinah skorajda nujni. Najbolj surov način za dodajanje omega 3 je ribje olje, vendar pa mnogo ljudi ne prenese močnega okusa. Za njih obstaja druga rešitev: kapsule z ribjim oljem, ki so popolnoma brez okusa. Če želite izboljšati delovanje možganov, zmanjšati tveganje za obolevanje za boleznimi srca in ožilja, pospešiti procese zdravljenja poškodovanih tkiv itn., poskusite z omega 3, cena je več kot ugodna.

Ni komentarjev: