četrtek, 20. marec 2014

Turkmenistan, nova destinacija za pustolovce


Turkmenistan je država, ki se nahaja v centralnem delu Azije. Število prebivalstva je relativno nizko, saj šteje le 5 milijonov ljudi. Sicer pa je država po površini skoraj tako velika kot Španija. Turkmenistan meji na Iran, Afganistan, Uzbekistan in Kazahstan. Na zahodni strani, se Turkmenistan dotika Kaspijskega jezera, ki mu nekateri pravijo tudi Kaspijsko morje. To je prava naravna znamenitost in lahko bi rekli celo,m da je svetovno čudo. Gre namreč za največje območje celinskega vodovja na celotni zemeljski obli. Po površini meri skoraj 400 tisoč kvadratnih kilometrov.

Zanimivo je, da se ga velikokrat imenuje kar jezero, čeprav ima slano vodo. Glavna pritoka sta reka Volga in Ural. Če boste obiskali Turkmenistan in se boste nahajali na zahodnem delu države, potem je obisk obale Kaspijskega jezera priporočljiva priložnost za zabavno in poučno preživljanje časa. Turkmenistan se je v zadnjih letih precej odprl za tuje turiste. Nekoč je bila to zaprta država, ki pa dandanes želi zgraditi trdno turistično ponudbo. Za vstop vanjo boste potrebovali vizum. Za vse informacije je najbolje, da se obrnete neposredno na Veleposlaništvo Turkmenistana na Dunaju, kjer vam bodo z veseljem podali vse potrebne informacije. Zavedati pa se je potrebno, da je Turkmenistan tradicionalna islamska država, v kateri se morate držati strogih kulturnih pravil. Glavno mesto države je Ašhabat in v njem je za varnost turistov izjemno dobro poskrbljeno. Vendar pa se stvari nekoliko zaostrijo, če želite obiskati tudi predmestja in druge predele države.

Najbolje je, da za takšne oblike potovanja najamete lokalnega vodiča. Ta pozna Turkmenistan do potankosti in dobro ve, kako se komunicira z domačini in lokalno oblastjo. Zelo pogosti so namreč pregledi in preverbe policije in vodič bo znal z njimi pravilno komunicirati. Turkmenistan je država, ki je predstavlja odlično priložnost za potovanje vsem tistim, ki želijo na počitnicah doživeti več kot le klasičen dopust ob morju.

Ni komentarjev: