sreda, 28. maj 2014

Mena, naraven del življenja

Mena ali menopavza je naraven del življenja ženske . Doživljanje je odvisno od posameznice, mena se doživlja individualno in zelo različno. Nemogoče je doživljanje opisat z eno besedo, ker ima zanjo vsaka posameznica drugačen opis. Lahko pa se mena in njeno doživljanje označi v pisanem naboru možnosti, ki imajo dva kontrasta ali dve skrajnosti. Dve skrajnosti s katerimi se mena lahko opiše sta na eni strani zmanjšanje svoje ženskosti, na drugi je to začetek novega obdobja.

 Kdaj se mena pojavi je nemogoče natančno reči, saj je zaradi dejstva, da je vsako človeško telo edinstveno v svojih značilnostih in posebnostih, to preprosto nemogoče. Znano je, da so primeri zelo različni. Znani so primeri, ko mena nastopi pri 40 letu starosti. Na drugi strani so primeri, ki nastopijo veliko kasneje, to je po 55 letu starosti. Zelo različna leta starosti, ki so individualno pogojena z različnostmi in posebnostmi človeškega telesa, pa po zagotovilih zdravstvenih strokovnjakov, največkrat oziroma v večini primerov pomeni, da se mena zgodi pri starosti približno 51 let. V obdobju, ko mena nastopi se količina spolnih hormonov začne postopoma zmanjševati. Značilnost obdobja, ko mena nastopi je tudi dejstvo, da jajčniki v omenjenem obdobju prenehajo proizvajati jajčeca. Poleg tega je za omenjeno obdobje značilno, da so menstruacije krajše, menstruacije začenjajo izostajati, v končni fazi pa v tem obdobju menstruacije postopoma povsem prenehajo.

S tem ženska ne more več zanositi. Mena ima tudi značilnosti v drugih spremembah. Tako se s pojavijo spremembe, ki so posledica pomanjkanja estrogena. Najpogostejši znaki so vročinski oblivi in znojenje, katero se dogaja ponoči. Bolečine pri spolnih odnosih so možne zaradi suhe in občutljive nožnice. Ob tem so lahko prisotne tudi čustvene motnje kot so recimo tesnoba, depresija, razdražljivost in podobne druge čustvene motnje. Posledice, ki jih mena s seboj prinaša so lahko tudi nespečnost, motnje pri spanju, zmanjšanje želje po spolnosti, suha koža, tanjši in redkejši lasje in podobno.

Produkte namenjene lajšanju simpltomov menopavze najdete tukaj

Ni komentarjev: