sreda, 18. junij 2014

Hrvaška geografsko pestra dežela

Hrvaška je geografsko pestra dežela .

Geografska pestrost države Hrvaška se kaže na mnogi poteh, ki vodijo skozi njeno ozemlje. Na vzhodu in zahodu ima Hrvaška dva zanimiva, lahko bi temu rekli geografska ekstrema. Na zahodu Hrvaška meji na skrajne obronke Alp, na vzhodu jo zaznamuje ravnina in Panonska nižina. Podobno Hrvaška med severom in jugom ponuja razlicne geografske tipe. Obala Jadranskega morja je verjetno njen najbolj znacilen del, ki je znan v širnem svetu, vsega nekaj deset kilometrov stran se ozemlje spremeni v gorsko planoto, proti sticišcu z Srednjo Evropo pa spet poravna.

 Hrvaška je kot turisticna dežela te možnosti dodobra izkoristila, saj je možnosti za oddih veliko, predvsem pa razlicni geografski tipi nudijo izbiro za razlicne okuse. Mnogi prisegajo na topla poletja, sonce in morje, hkrati pa ne gre zanemarjati gostov, ki želijo svežino gorskih planot. Hrvaška bo za oba tipa gostov imela kaj ponuditi. Sicer sta to zgolj dva od geografskih tipov, na voljo pa so še mnogi drugi. Ravnina in grici so ravno tako zanimivi za obiskovalce, mnogi se v te kraje znova in znova vracajo. Poleg same pokrajine se je, skladno z njo in zgodovinskimi danostmi, oblikovala razlicna kultura. Za vse, ki na dopustu ne želijo zgolj poležavati je to dobra novica. Hrvaška je prepredena z mnogimi starodavnimi potmi, na katerih so razne kulture pustile svoje sledove v obcudovanje sodobnim rodovom.

Pri tem lahko turisti izbirajo za ogled znamenitosti svetovnega slovesa ali bolj preproste, predvsem pa po svojem okusu in kriterijih dolocene kulturne znamenitosti. Tako bodo svoj del dobili tisti, ki cenijo cerkve, obzidja, gradove, katedrale in druge kulturne znamenitosti markantnega videza in slovesa. Na drugi strani ne bodo ostali praznih rok vsi, ki prisegajo na kulturne znamenitosti po lastnem okusu.
Tako mnogi na obmocju države Hrvaška v objektiv ujamejo preprost objekt, napravo ali pripomocek, ki nudi bistveno vec izraznih možnosti, predvsem pa je bolj originalen.

http://www.campingrovinjvrsar.com/sl/Destinacija/Hrvaska

Ni komentarjev: