sreda, 16. april 2014

Skrivnostni Vietnam


Značilnost države Vietnam je geografska raznolikost in rodovitnost. Neskončna riževa polja so zaščitni znak pokrajine, pestrost ji dajejo bogati gozdovi, plantaže kave, nasadi kavčuka. Pridelava riža, kave uvršča Vietnam v svetovni vrh. Raznolikost pokrajine države Vietnam na severu zaznamujejo gorati predeli, nasprotje je jug, ki ga zaznamuje velika reka Mekong.

Vietnam je azijska država, ki leži na vzhodnem obalnem delu polotoka Indokina. Ljudje z značilnimi koničastimi klobuki na glavi, ki jih srečamo na vsakem koraku so vedno nasmejani in dobre volje. Spokojnost naravnega okolja se v urbanih središčih spremeni v vrvež. Obiskovalci urbanih središč države Vietnam znajo svojo izkušnjo opisat, kot za EU nenavadno veliko število motorjev na mestnih ulicah. Poleg same gostote tovrstnih prevoznih sredstev je presenetljiva njihova mobilnost, ki poteka po povsem intuitivnih pravilih. Prečkanje ceste med množico motorjev, se zdi mešanica adrenalinskega doživetja in razumsko nezdravega početja, vendar po nekaj korakih spoznaš, da se množica motoristov pešcu na cesti intuitivno izogiba. pomembno se je zavedat nevarnosti nenadnih gibov, ki skrajšajo ali celo onemogočajo ustrezno reakcijo.

Vietnam je svojo kulturo in arhitekturo podobno raznolik, kot njegova pokrajina. Mestna središča z nebotičniki, hoteli, restavracijami tekmujejo z drugimi državnimi središči, podeželje je proti mestnim središčem pravo nasprotje, kontrast, kot bi ga ta hip vzeli iz nekih čisto drugih časov spokojno, umirjeno in slikovito. V zavedanju svetovnega prebivalstva beseda Vietnam označuje kot sopomenka besede vojna in spopadi . Miroljubno obdobje in razmišljanje ostanke vojaških objektov, v opomin in ogleda vredno destinacijo. Razvejano omrežje tunelov Cu Chi je gradbena mojstrovina, ki obiskovalcem lahko pričara nesmiselnost spopada, pa tudi nevzdržne razmere. Svetovno znan je zaliv Halong, ki je posedajoča se kraška planota, katero na robovih omejujejo hribi. Različno visoko ležeči predeli nekoč kraške planote se glede na morsko gladino spremenijo v večje ali manjše otoke. Vietnam lahko obiskovalcem poleg zaliva Halong nudi še celo paleto drugih naravnih znamenitosti.
http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev: